Onze behandelingen

Beugels

Er bestaan heel veel verschillende beugels. In de orthodontische praktijk noemen ze dat apparatuur. Met behulp van de gepaste beugel kunnen alle soorten scheefstanden van uw gebit succesvol behandeld worden. Hieronder worden enkele beugels beschreven die in onze praktijk regelmatig geplaatst worden:


Plaatapparatuur

Een plaatapparaat wordt ook wel kortweg een ‘plaatje’ genoemd. Deze beugel bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte aansluit. Aan het plastic zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast in de mond te geven (ankers) en veerkrachtige draden die tanden en kiezen kunnen verplaatsen (veren).
Activator

Een veel gebruikte uitneembare beugel is de activator. Een activator is niet in de eerste plaats bedoeld om tanden te verplaatsen. Het belangrijkste doel van deze apparatuur is om de groei van de onderkaak te stimuleren en zo de voor-achterwaartse verhouding van de kaken beter op elkaar af te stemmen.
Sutuurexpansie

Deze beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel gedraaid worden. Deze beugel werkt erg snel en heeft zijn werk meestal in ongeveer 2 weken gedaan. Daarna duurt het doorgaans nog 12 weken voordat de vaste apparatuur (‘blokjes’) wordt geplaatst.
Vaste apparatuur

De vaste beugel, ook wel ‘blokjes’ genoemd, kan niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden gekleefd. Om de kiezen zitten soms metalen ringetjes (banden) met daarop buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad die de tandverplaatsing veroorzaakt. In onze praktijk worden enkel zelf-ligerende brackets gebruikt. Naast een betere hygiëne is er ook een duidelijke snelle tandverplaatsing (lees kortere behandeling) mee mogelijk. Zowel ‘witte’ als metalen brackets zijn mogelijk.
Forsus

De buitenbeugel wordt in onze praktijk zeer zelden toegepast. Als alternatief wordt gebruik gemaakt van een intermaxillaire correctieveer (Forsus®). Dit wordt eenvoudig ‘vastgeklikt’ op de blokjes en is praktisch onzichtbaar.


Invisalign

Invisalign is een nieuwe en wat duurdere esthetische techniek om bepaalde orthodontische behandelingen op een quasi onzichtbare manier uit te voeren.
Het bestaat uit een reeks aligners, uitneembare doorschijnende hoesjes, dewelke over de boven- en/of ondertanden geschoven worden.
Eens op zijn plaats zijn de aligners nauwelijks zichtbaar.

Elke set van hoesjes wordt ongeveer 1 week gedragen, 22 uur per dag.
Door elke 7 dagen een nieuwe set te dragen worden de tanden geleidelijk naar hun juiste stand gebracht.

Voor meer informatie kan u surfen naar www.invisalign.be.


Botankers

Minischroeven en botankers leveren soms een bijdrage aan de orthodontische behandeling. Ze stellen ons in staat met de beugel rechtstreeks op het kaakbot krachten uit te oefenen.

Een minischroef is een kleine schroef met een lengte van 8 tot 10 millimeter die op verschillende plaatsen in uw onder- en bovenkaak kan worden aangebracht.
Losmaken van het tandvlees of voorboren is bij deze behandeling meestal niet nodig.

Een botanker is een klein plaatje van titanium dat onder het tandvlees wordt vastgezet met twee of drie schroefjes. Nadat het tandvlees er overheen is gehecht, steekt het ene uiteinde in de mond uit. De orthodontist bevestigt hieraan de orthodontische draad. Ook botankers kunnen in onder- en bovenkaak worden geplaatst.


Kaakoperatie

Bij (jong)volwassenen is het soms nodig om naast de tanden ook de kaken te verplaatsen. Dit gebeurt met een kaakoperatie. Uw orthodontist geeft u graag meer informatie of dit nodig is voor uw behandeling.