Nuttige informatie

Het verloop van de behandeling

1. Het eerste bezoek

Vaak is het uw eigen tandarts die opmerkt dat uw tanden en kaken niet goed staan en die u naar ons doorverwijst, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat u op eigen initiatief komt.

Tijdens de eerste consultatie zullen we bepalen of u een beugel nodig hebt, en zo ja, wanneer het beste moment is om met uw behandeling te starten.

Samengevat zijn er na de eerste consultatie 3 mogelijkheden:
  • Er is geen behandeling nodig
  • Het is nog te vroeg om te starten. We houden u in observatie
  • Er kan gestart worden met een behandeling

Als er kan gestart worden met een behandeling krijgt u:
  • Uitleg over de het voorlopig behandelingsplan
  • Een gedetailleerd kostenoverzicht mee
  • Een schatting van de duurtijd
  • Een mutualiteitsaanvraag voor de behandeling (indien jonger dan 15 jaar)

2. Start van de behandeling

Om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek worden er uitgebreide gegevens verzameld:
  • Afdrukken van de boven- en ondertanden: deze worden in gips uitgegoten.
  • RX-foto's: moeten uitsluitsel brengen over wat er zich onder het tandvlees en in het kaakbeen bevindt.
  • Digitale foto’s van de mond en het gezicht.

Hiermee maakt de orthodontist het definitieve behandelingsplan. Indien nodig wordt dit tijdens een volgende afspraak besproken.

3. Behandelingsplan

Afhankelijk van de problematiek wordt het definitief behandelingsplan uitgevoerd.
Samengevat zijn er drie verschillende behandelingsmomenten:
  • Vroege behandeling: rond 8 jaar. Voor een maximale terugbetaling dient gestart te zijn vóór de leeftijd van 8 jaar en 6 maanden.
  • Behandeling tijdens de puberteit: wanneer (bijna) alle tanden zijn gewisseld. Soms moet ook de groei van kaken worden gecorrigeerd.
  • Volwassen behandeling: alle tanden zijn gewisseld en de patiënt groeit niet meer.

Belang van poetsen

Vooral tijdens een behandeling met vaste apparatuur is poetsen uitermate belangrijk.

Enkele adviezen:
  • Poets minimaal 3 keer per dag
  • Gebruik een tandpasta met fluor
  • Een interdentaal borsteltje reinigt beter tussen te brackets
  • Elektrisch poetsen kan geen kwaad

Slecht poetsen is echt geen optie!

Op de foto ziet u een gebit dat slecht gepoetst werd. Dit gebit is totaal verwoest door de bacteriën die in de tandplak achter blijven.

Mogelijke klachten

Algemene klachten

Na het plaatsen van bijna elke beugel, is het heel normaal dat u daar last van hebt. Meestal valt het wel mee, maar toch.

Na het plaatsen van een uitneembare beugel (plaatje of activator) gaat de eventuele pijn vaak ook na een paar dagen wel over. Het uitlaten van de beugel, als die pijn doet, zal die periode echter alleen maar verlengen i.p.v. verkorten. Als de beugel drukt op het tandvlees is het uiteraard wel verstandig om contact op te nemen met de praktijk zodat we het probleem kunnen verhelpen. Wanneer dit ’s avonds of in het weekend het geval is mag u de beugel uitdoen tot de eerstvolgende werkdag. In het algemeen wordt er wel gezegd, dat u “door de pijn heen” moet dragen.

Na het plaatsen van een vaste beugel (blokjes) kan 'de pijn' soms wel een kleine week duren. Gemiddeld is dat echter maar een paar dagen. Hier kunnen wij ook niet veel aan doen. Kauwen op een stukje suikervrije kauwgom kan soms wat verlichting geven. Wij geven ook nog wat was mee om de uitstekende delen van een beugel mee te kunnen bedekken. De tong en de wang zullen snel wennen aan de beugel en dan hebt u tijdens de verdere beugelbehandeling ook geen last meer van die uitstekende delen.

Hieronder staan tips voor het geval u ‘s avonds, in het weekend of op vakantie een probleem met uw beugel krijgt. Kijk eerst even goed wat de oorzaak van het probleem is. Neem daarna, als u de klacht zelf hebt verholpen, zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak om de beugel te laten repareren.


Oplossing

Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met ons. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Beugel uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van de beugel worden afgeslepen.

Als het niet erg stoort, kan u het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak. Stop met dragen van elastieken.

Bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. Als het weekend of vakantie is, kan de dienstdoende orthodontist u helpen. Het draadje moet worden ingekort.